Oud worden is soms misschien best wel leuk maar oud zijn kan soms lichamelijke ongemakken met zich meebrengen op logopedisch vlak.
We helpen u graag hierbij en in uw eigen tempo. De hulpvragen betreffen vaak problemen in de communicatie of bij het slikken
Een verminderde verstaanbaarheid, een verminderd gehoor of een slechthorende partner waardoor zelf duidelijker gesproken moet worden. Of de stem kan wat te lijden hebben gekregen en/of de draagkracht kan afgenomen zijn. De leeftijd kan soms invloed hebben op de aanspanning /tonus en of de aansturing van articulatoren en/of stem.
Slikklachten kunnen erg vervelend zijn. Eten en drinken zou leuk moeten zijn en slikproblemen kunnen dat verstoren. Ook het slikken van speeksel of medicatie kan problemen geven. Behalve dat het onprettig is, kan het bovendien ook gevaarlijk zijn.
Het combineren van taken kan soms lastiger worden in de communicatie of slik.
Neurologische klachten of aandoeningen kunnen heel vervelende gevolgen hebben voor het slikken en/of de communicatie. Iets wat elke dag terug komt.
Wij werken veel en fijn samen met huisartsen, neurologen, KNO artsen, specialist ouderen geneeskunde, specialistische verpleegkundigen, thuiszorg, fysiotherapeuten, diëtisten, psychologen, revalidatiecentra en ziekenhuizen.
Hieronder leest u de meest voorkomende problemen die wij behandelen bij ouderen.
( staat uw hulpvraag er niet bij, dan wil dat niet zeggen dat wij dat niet behandelen, het is slechts een weergave van veelvoorkomende klachten)
• Parkinson(isme)
• Afasie
• Dysartrie
• (verworven) Taal- en spraakstoornissen
• Stemproblematiek
• Slikproblemen
Zie voor meer informatie over logopedische aandoeningen en de behandeling ervan:
https://www.logopedie.nl/kennis/aandoeningen/